LIEBHERR H2 ROVOKOPAČ

Rovokopač na gusjenicama R 9XX H2 – Zeleno i moćno

Da veliki građevinski strojevi mogu zadržati svoju moć i snagu uporabom zelenih tehnologija dokazao je Liebherr predstavivši na BAUMA 2022 građevinskom sajmu u Münchenu svoj prvi rovokopač na gusjenicama R 9XX H2 pogonjen motorom s unutarnjim izgaranjem H966 koji koristi vodik kao pogonsko gorivo. Uz novu vrstu pogonskog goriva dolazi i cijeli set novih tehnologija, koje od 2020. Liebherr testira u prototipskim motorima, a prototipske mašine već se koriste i njihovi rezultati se analiziraju. A rezultati ne izostaju, što je dokazao i na sajmu predstavljeni stroj demonstrirajući radne sposobnosti koje se ne razlikuju od strojeva pogonjenih diesel gorivom. Predstavljeni prototip razvio je Liebherr-France SAS, iz Colmara, Francuska, a motor je proizveo Liebherrov kompetentni centar za motore Machines Bulle SA u Švicarskom kantonu Fribourg. Motor ima 6 cilindara i koristi pretkomorno ubrizgavanje (PFI), a postoje i motori s direktnim ubrizgavanjem (DI) čiji prototipovi su se također mogli vidjeti na BAUMA sajmu. Rezultati koji se postižu novim strojevima obećavajući su i predstavljaju budućnost razvoja industrije, koja i nije tako daleka – Liebherr planira serijsku proizvodnju hidrogenskih motora do 2025. godine.

Snažno, sigurno i ekološki prihvatljivo rješenje

R 9XX H2 ispunjava najviše standarde kvalitete. Razvijen je na konstrukciji postojećih i prema budućnosti orijentiranih rovokopača generacije 8. Fokus je na udobnom i efikasnom korištenju. R 9XX H2 ima jednaku snagu kao i verzije s dizelskim motorom, kako u odnosu na razvijenu snagu tako i na dinamiku motora. 50 tonski rovokopač otporan je na ekstremne temperature, udarce i prašinu na gradilištu, pa time predstavlja robusno rješenje za zemljane radove i kamenolome, za koje se koriste konvencionalni Liebherr rovokopači iste klase. Razlika je samo u punjenju goriva – za brzo i sigurno punjenje postoji infracrvena komunikacija između rovokopača i stanice za punjenje, koja omogućava najbrži protokol punjenja.

Neusporedivo manja emisija CO2

H2-pogon predstavljenog rovokopača ne zahtjeva stalnu opskrbu energijom i emitira vrlo male količine NOx i CO2 – ovisno o tome koji se period korištenja uzima u obzira za izračun, H2 motor može smanjiti emisiju CO2 100% od punjenja do rada („Tank to wheel“) ili do 70% od kolijevke do groba („Cradle to Grave“).

Prepoznata kvaliteta – 2022 Bauma Innovation Award

Trud tvrtke Liebherr nagradila je BAUMA komisija dodjelom nagrade za inovacije. Prilikom ocjenjivanja gledalo se pet kategorija – zaštita klime, digitalizacija, tehnologije stroja, izgradnja i istraživanje. Kriteriji na koje su se ocjenjivači pritom fokusirali su praktičnost, ekonomski potencijal, zaštita okoliša, očuvanje resursa, efikasnost i humanizacija radnog mjesta. Nagradu je dodijelio Messe München i German Mechanical Engineering Industry Association (VDMA), zajedno s Federation of the German Construction Industry (HDB), German Construction Confederation (ZDB) i German Building Materials Federation (bbs).